Première Koningin van Paramaribo

 

Première van ‘De Koningin van Paramaribo’.
Het Amsterdamse Bijlmerparktheater zat afgeladen vol met Surinaams publiek zondag 23 januari. ‘De koningin van Paramaribo’ beleefde haar première. Het is de derde uitvoering van het boek van Clark Accord over de beroemde prostituee Maxi Linder. Met in de hoofdrol de Surinaams-Nederlandse Sarina Voorn. Het is een muzikale voorstelling die het dramatische leven van Maxi Linder op lichte toon schetst.

Schrijver Clark Accord schitterde door afwezigheid op de première wegens ziekte. Elvira Sweet, voorzitter van het theaterproductiehuis Sunshiptree, heet het publiek welkom. Ze benadrukt de actualiteit van het seksueel misbruik dat Maxi Linder als jong meisje overkwam. Daarna volgt er twee uur zang, dans en gesproken tekst over het leven van die bijzondere prostituee aan het begin van de twintigste eeuw. De scènes worden afgewisseld met fragmenten uit het boek die de voorstelling historische context geven.

Strijdlust
We zien Suriname als koloniale samenleving. De crisisjaren waarin een zwarte vrouw niet veel keuzes had om aan geld te komen. De liedjes klinken in het Nederlands met hier en daar een woordje Sranan Tongo. De dames in het publiek gieren het uit als Maxi strijdlustig roept: “Een man is zo goed als het geld in zijn zak.” Ze is mooi, deze Maxi Linder, met een rode of gouden bloem in het haar.

Lichte toon
Het drama van het leven van Suriname’s bekendste moyto blijft licht van toon. Een bezoekster vindt dat niet erg: “Je hoeft niet alles heel dik aan te zetten. Zo blijft er wat over voor de fantasie van het publiek.” Dat is over het algemeen erg te spreken over de frisse aanpak en de jonge cast van deze Koningin van Paramaribo.

Klassieker
Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmerparktheater, legt uit waarom het verhaal een klassieker is: “Het gaat over een vrouw met lef. Het is drama van die koloniale tijd als zwarte vrouw uit een bepaalde sociale klasse. Dat fascineert me.” Het verhaal van Maxi Linder leert haar iets over haar geboorteland. Het is een verhaal dat verteld moet blijven worden, vindt ze.

Eervol
Hoofdrolspeelster Sarina Voorn vindt het ‘een eer’ om Maxi Linder te mogen spelen. “Ze was niet zomaar een hoer. Met het geld dat ze verdiende hielp ze jongeren aan een beter leven.” Voorn is in Amsterdam geboren en moest flink oefenen op de gesproken en gezongen teksten in het Sranan Tongo: “Ik moest erg denken aan mijn Surinaamse tantes die zo’n zin met een bepaald temperament brengen.” Ze spreekt de hoop uit met de voorstelling naar Suriname te reizen. “Dat lijkt me geweldig.”

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.