Caribische Handelsmissie in Amsterdam

IMG_5490Op 23 en 24 en 25 september mede organiseerde en presenteerde ik de Caribische Handelsmissie van InterExpo. Met een kick-off in de vorm van een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten, vonden twee dagen lang ontmoetingen plaats. Er is gesproken over: microfinanciering voor de verschillende Caribisch NL eilanden, onderwijs en goede exportvoorwaarden vanuit het Caribisch gebied, Cuba als interessante afzetmarkt, de eilanden als hub (met goede internetverbinding!) en Suriname als goede opties voor outsourcing. 

Op woensdag 23 september leidde ik een Ondernemersdebat:
Ervaren ondernemers wisselden best practices uit. Ondernemer Frans van Seumeren vroeg aandacht voor de verschillen in cultuur: “Niet alles is zwart-wit zoals wij hier in Nederland denken.”

Op donderdag 24 september leidde de Surinaamse bankier Jim Bousaid een Bankendebat:
Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en Pim van Ballekom (Europese Investeringsbank) brachten de verschillende mogelijkheden onder de aandacht om geld te lenen. Het moet vooral laagdrempelig zonder teveel papierwerk en hoge eisen als het aan de Caribische (ei)landen ligt, was de conclusie.

Prinses LaurentienAls icing in the cake ontving onze Stichting WeConnect HKH Prinses Laurentien voor een keynote over Jeugd, Onderwijs en Bedrijfsleven, tijdens het galadiner op 23 september.

Oud-veilingmeester Alexander Pechtold besloot de avond met een succesvolle veiling voor onze educatieve Stichting WeConnect.

Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Koninkrijksrelaties, besloot de Handelsmissie vrijdag 25 september met een debat over 10.10.10 (Staatkundige veranderingen op de Caribisch Nederlandse eilanden). Hoe beoordelen parlementariërs en bestuurders de effecten van die verandering 5 jaar later? Velen waren kritisch en gaven als rapportcijfer een mager zesje of zes een onvoldoende. De kracht ligt in de ontmoeting, niet zelden onder het genot van een biertje, zo stelde VVD TK lid André Bosman.

Jack van SchoonneveldtOndernemer Jack van Schoonneveldt -actief op Bonaire- ergert zich groen en geel aan de overdreven regelgeving vanuit Nederland. “Een hinderwetvergunning van 86 pagina’s, wat moet een bedrijf of overheid op Bonaire daar nou mee?”. Ook vroeg Van Schoonneveldt aandacht voor de kwaliteit van de lokale werknemers. “Heb daar nou eens oog voor!”. riep hij vertwijfeld uit.

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.