Dinsdag 28 juni (de heetste dag van deze zomer) debat geleid over de vraag: wat is de invloed van beeldvorming op migrantenjongeren? In hoeverre kunnen zij beeldvorming zelf sturen? Of is die extern bepaald? Het debat maakte onderdeel uit van het symposium van Marola Sproet die afscheid nam van Pharos, het landelijk kenniscentrum dat zich inzet voor migranten en vluchtelingen.
Erg sterk panel ging met elkaar en met de zaal in gesprek. Met Arjan Erkel (hij schreef boek over Young Ethnic Professionals), Nafize Sener (een Turkse onderneemster die gelooft in empowerment), Pearl Gumbs (Curaçaose, opgegroeid in Drachten, is nu gepromoveerd), Achmed Sadat (25 jarige Afghaan, ondernemer. Zou niet bij Pauw & Witteman aan schuiven om iets te doen aan beeldvorming want vindt dit soort programma’s vooringenomen). Last but not least: Sueena Francisco, (Curaçaose, kreeg ooit mavo-advies, werkt nu als advocaat bij gerenommeerd kantoor in Amsterdam. Zet zich in voor diversiteit in de Orde der Advocaten).
Kortom: stuk voor stuk parels en rolmodellen die het tegendeel van alle vooroordelen bewijzen. Door er te zijn en te geloven in hun eigen kracht. Daarmee inspireren zij jongeren. Mooi om zoveel goede energie gebundeld te zien in een panel. Deze generatie twintigers, dertigers en veertigers is klaar om hun plek in de Nederlandse samenleving in te nemen. Niet zonder strijd of tegenwerking. Hun doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat ze nu zijn waar ze zijn. Alle aanwezigen kregen het boek vanYesim Candan en mij uitgereikt ‘Nederland, word wakker!’ De cirkel is rond.