Politiek toneel dat je raakt

Foto: Jean van Lingen

In de Amsterdamse concertzaal Paradiso wordt zondag 12 december het 5 jarig jubileum gevierd van Stichting Julius Leeft. Beter bekend als de organisatie van John Leerdam en Noraly Beyer die ieder jaar een theatrale reading presenteert. Het jubileum is feestelijk met de nadruk op politiek, kunst en de verbondenheid daartussen. 


Fragmenten
Een gezelschap bekende gezichten in de Caribische theaterscene voert fragmenten op van de afgelopen voorstellingen. Zo zingt de Curaçaose Izaline Calister een nummer uit ‘Changá’, een bewerking van Dubbelspel van Frank Martinus Arion. Kenneth Herdigein brengt met zijn ‘Amandla’ Nelson Mandela terug op het podium. Het is toneel dat je raakt, daar is iedereen het over eens.

Suriname en ik
De Amsterdamse loco-burgemeester Lodewijk Asscher neemt het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Suriname en ik’, een bundel verhalen van bekende Surinamers in Nederland. Heel persoonlijke verhalen die variëren van boosheid over de huidige regering en de stand van het land (Gerard Spong) tot idyllische jeugdherinneringen vol geuren en kleuren van Paramaribo.
Gerard Spong over zijn band met zijn geboorteland Suriname:

[audio:https://tanjafraai.nl/wp-content/uploads/spong.mp3|titles=Gerard Spong]
Er ontstaat een discussie over de samenwerking tussen Nederland en de huidige regering in Suriname; moet je dat nu wel of juist niet doen?

Foto: Jean van Lingen

Jubileumboek
Het andere boek dat het daglicht ziet is het jubileumboek van de Stichting ‘Onverwerkt verleden’. Leerdam zet in zijn stukken ‘de spotlights op pijnlijke plekken in de geschiedenis, waar niet over gepraat wordt’ zo vat presentator Yoeri Albrecht het samen. Een koloniaal verleden dat vooral verteld en onderwezen moet worden op scholen, benadrukt Klaas de Vries. Behalve oud-minister is hij één van de politici die meespeelde in een theaterstuk van de Stichting, in zijn geval ‘Amandla’ dat ook in Zuid-Afrika werd opgevoerd. “Een geweldige ervaring’ vertelt De Vries.

Hoop
Met het muzieknummer ‘Hoop’ wordt de middag afgesloten. Voor sommigen hoop op betere (politieke) tijden voor Suriname en de afrekening met een pijnlijk verleden vanwege de Decembermoorden in 1982. Voor anderen hoop op betere tijden in de culturele sector in Nederland. Zodat de theaterstukken van de Stichting Julius Leeft nog lang hun weg zullen vinden naar podia in onder meer Nederland, Suriname en Curaçao.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.