Presentatie Surinaamse Letteren

Foto: Nataly Linzey

Wat heeft 40 jaar onafhankelijkheid Suriname opgeleverd in de literatuur? Wie waren gezichtsbepalende auteurs en waar schreven zij over? Welke toneelstukken werden er opgevoerd in de woelige jaren rond de Onafhankelijkheid? Wie zijn de grote namen van nu?

 

 

Over die vragen debatteerden we op de Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren 24 oktober in het Tropenmuseum (Amsterdam). De presentatie verzorgde ik met letterkundige Michiel van Kempen.

We ontvingen 12 gasten, verdeeld over 4 tijdvakken. De aftrap was met Thea Doelwijt, schrijfster en oprichter van het Doe-theater in Suriname. Maatschappijkritische stukken maakte ze in de woelige jaren na de onafhankelijkheid toen de militairen de macht grepen. Daarna waren schrijvers Astrid Roemer en Edgar Cairo aan de beurt. Woordkunstenaars met zelfs een eigen ontwikkelde taal. Bewust bezig met het vertolken van de zwarte stem in de literatuur.

1995-2005 was voor ons het tijdvak van Anil Ramdas; Surinaamse spil in de multiculturele debatten in Nederland. Literatoren Stephan Sanders en Pieter Hilhorst gingen gloedvol in op Anil’s betekenis. De laatste tien jaar stelden we Robert Vuijsje centraal; zijn veelbesproken roman maar ook de vraag; waar is de huidige lichting Surinaamse schrijvers? Of heeft film de rol van het boek overgenomen? Denise Jannah vertolkte prachtige gedichten op muziek.

We kijken terug op een geslaagde avond!

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.