Tentoonstelling Capricorne

Een verslag van mijn hand!

‘Capricorne, een hoopvolle idealist’

Een hondje, een vis, een papagaai in felle Caribische kleuren. Een muzikant, een buitelende danser, een clown. Het zijn elementen uit de schilderijen van de Curaçaose kunstenaar José Maria Capricorne (1932). Ruim twintig kunstwerken zijn samen gebracht in een overzichtstentoonstelling die zaterdag 21 september werd geopend in galerie De Blauwe Meije.

Capricorne kenner Paul Comenencia opende de tentoonstelling. De oud gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen is net terug uit Rio de Janeiro, waar hij de afgelopen jaren werkte als consul-generaal. Hij beschrijft onder meer de Braziliaanse invloeden in het werk van de kunstenaar die begin jaren vijftig, komende uit Curaçao, in Rio woonde.

Elementen
In het werk van Capricorne staat, in de woorden van Comenencia, centraal
“het streven naar balans tussen mens en natuur, tussen het kunstmatige en het natuurlijke, tussen opzichtigheid en bescheidenheid”. Capricorne moedigt ons aan “tot meer evenwicht in menselijke verhoudingen”. Hij roemt bovendien de lichte ironie en de humor van de kunstenaar. “Die is altijd aanwezig.”

Idealist
Wie goed naar de schilderijen kijkt ziet dit vertaald in de kleurrijke personages, de dieren en de natuur. Hij laat ons niet zonder hoop achter. Integendeel. “Capricorne is een hoopvolle idealist, begaan met zijn volk: kritisch maar altijd positief”, zo besluit Comenencia. Hij en zijn echtgenote krijgen een schilderij van een Barika hel, een Suikerdiefje, cadeau van Capricorne.

De Wonderboom
De documentaire die Mike Ho-Sam-Sooi en ik dit jaar maakten over Capricorne wordt ook vertoond en verkocht bij de expositie. ‘De Wonderboom, kunst van Capricorne’  was deze zomer op diverse festivals te zien in Nederland en Suriname. Waarschijnlijk zal ‘El Arbol Encantado’ in december te zien zijn in Cuba op het Festival del Nuevo Cine Latinoamericano de La Habana. Aan vertoningen in Brazilië wordt gewerkt. Op 3 november zendt televisiezender BVN de documentaire wereldwijd uit.

De overzichtstentoonstelling van Capricorne is tot 1 december te zien in de prachtig gelegen galerie De Blauwe Meije, in de buurt van Utrecht. Bekijk ook deze link van Curaçao Art.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.